ALMA
Fajta neve
|
érési idő
|
tárolható
|
nagyság
|
szín
|
íz
|
|||
Jonatán
|
Szeptember
|
4-5 hónap
|
120-130g.
|
élénkpiros
|
édes-savas,aromás
|
|||
Gloster
|
Szep,v,Okt,e |
április
|
160-200g
|
matt,sötétvörös
|
enyhén savas kellemes aromával
|
|||
Jonagold
|
Kora téli szept.3.hete
|
jan.-február
|
140-200 g.
|
világos, szép élénkpiros
|
savanykás-
édes fűszeres
|
|||
Starking azaz Delicsesz
|
szept vége
|
december
|
220-260 g.
|
sötétbordó, piros
|
édeskés,
illatos
|
|||
Golden
|
szept vége
|
december
|
130-140 g.
|
zöldessárga aranysárga
|
zamatos édes
|
|||
Freedom korai |
szept eleje |
1-2 hónap |
120-130 g | sárgás alapszín, élénkpiros fedőszín 80%-ba |
enyhén savas |
|||
Idared
|
október eleje
|
március
|
160-240 g.
|
fényes, élénkpiros
|
enyhén savas
|
|||
Mutsu
|
október eleje
|
március-
ápr.
|
180-250 g.
|
zöld-sárgászöld
|
savas-édes kell. fűszeres
|
|||
Prima korai |
szept eleje | 1-hónap
|
63-76 mm. |
éréskor, zöldből sárgává, majd fele pirossá változik. |
mérsékelten savas, elfogadható aromával. |
|||
Gála korai |
szept eleje
|
december | Középnagy |
sárga, piros márványos
|
Nagyon
édes
|
|||
Florina
|
okt eleje |
jan-márc
|
Középnagy
65-85 mm
|
élénkpiros
|
Illatos édeskés | |||
Granny Smith | október vége | április-május | 160-180 g. | zöld színű, héja viaszos |
enyhén savanykás |
|||
Red Topaz
|
Október Közepe |
6-7 hónap | Közepes | Piros |
Enyhén savas, fűszeres |
|||
Luna | Október eleje | 6-7 hónap | Közepes | Sárga | Zamatos édes | |||
Pinova |
Szeptember vége |
6-7 hónap | Közepes | Piros |
Édeskésen savanykás |
Más elnevezések: nyírségi, szabolcsi jonatán.
Leírás: A Szabolcsi alma (Malus domestica Borkh.) fogalmán az eladók és a vevők Magyarország északkeleti részén, a Nyírségben, Szatmárban termett Jonathan almát értik. A magyar almatermesztés világhírét ez a fajta alapozta meg. A fajta valószínűleg az Esopus Spitzenberg magoncaként 1800-ban keletkezett New York államban (USA). Jonathan Hasbrouck hívta fel rá először a figyelmet, és megtalálója tiszteletére nevezték el a fajtát Jonathannak. Gyümölcse az északkeleti térség éghajlati viszonyai között tetszetősségében és ízletességében minden más fajtát felülmúlt, ezért hibái ellenére is közkedvelt maradt. Közepes vagy kicsi gyümölcse kissé lapított tojás vagy kúpos gömb alakú, a csésze körül enyhén bordázott. Legjobb fogyasztási minősége a 60-70 mm átmérőjű gyümölcsnek van. Héja vékony, sima, fényes. Alapszíne zöld, éretten sárga, melyet élénkpiros fedőszín borít. Húsa sárgásfehér, tömött, bőlevű, egyedülállóan harmonikus ízű, egyidejűleg édes, savas, kissé illatos és zamatos. A gyümölcs érzékeny a szedési időpontra. Az alapfajta szedési ideje szeptember közepe. A túlérett gyümölcsök gyakran foltosodnak.
Felhasználás: A fajta kiváló beltartalmi értéke és íze miatt nagyon sokrétűen hasznosítható: friss fogyasztás, levesek és főzelékek adaléka, de kiváló mártás, püré is készíthető belőle. Az almával készült pite, lepény és rétes jellegzetes magyar sütemény. Kedvelt élelmiszeripari alapanyag pektin, zselé, befőtt, sűrítmény és pálinka készítésére. Napjainkban a megtermelt mennyiség nagy részét a feldolgozóipar veszi fel.